Sayfalar

30 Aralık 2016 Cuma

SOĞUK HAVALARDA SOKAK HAYVANLARINI NASIL KORUYABİLİRİZ?





Hava inanılmaz derecede soğudu. Kar kapıda. İşin kötüsü rüzgar ve yağmur da var. Kısacası donuyoruz, ıslanıyoruz ve uçuyoruz!
Ama ne kadar şanlıyız ki kat kat giyinebiliyoruz, klimalı arabalarımız, sıcacık evlerimiz, o evlerde bizi bekleyen yumuşacık kanepelerimiz ve elimizde kahvemizle içinde kaybolabileceğimiz battaniyelerimiz var. Sıcacık çorbalar içebiliyor, çeşit çeşit kış çaylarına doyuyor, hırkalarımıza sarınıyor, daha da yetmezse kombileri köklüyor da köklüyoruz.
Gerçekten şanslıyız.
Peki diğerleri?
Aynı bizim gibi etten kemikten yapılmış olan, soğuktan aynı şekilde etkilenen, tıpkı bizim gibi açlık çekenler?
İnsan olmadıkları için çoklukla umursanmayan, en iyi ihtimalle birçokları tarafından “ay yazık” deyip geçilen, derdini anlatamayan, anlatabilse neler neler söyleyecek olan, dile gelse belki üşümekten ve  açlıktan  hüngür hüngür ağlayacak olan hayvanlar…

Sokak hayvanları.

 “Onların tüyleri var, üşümezler” mi diyorsunuz?
İşte en büyük yanılgı bu. Hem de nasıl üşüyorlar! Evet, tüyleri koruyor onları doğru. Ama eğer aç kalırlarsa her şey değişiyor. Belli bir süre aç kalan hayvan ne yazık ki ısınamıyor ve -gerçek anlamda- donarak can veriyor.
İşte bu nedenle, “Soğuk Havalarda Sokak Hayvanlarını Nasıl Koruyabiliriz?” sorunun cevabına vereceğim ilk madde şu olacaktır:



İSTEMEK. EMPATİ YAPMAK.
Ennn üşüdüğünüz, bir an önce kapalı bir yere kendinizi sokabilmek için çıldırdığınız bir anı hatırlayın ve kendinize şunu sorun: “O anda ya gidecek hiçbir yerim olmasaydı ve yaşadığım o sıkıntıyı SÜREKLİ yaşamak zorunda kalsaydım, ne olurdu? Hayal bile edemiyorsunuz değil mi o soğuğa 7/24 maruz kalmayı? Birçoğunuz eminim “Ölürdüm herhalde.” diyecektir.
Evet, işte onlar da ölüyor. İster misiniz bunun olmasını?
Kıyabilir misiniz?

Şimdi bu empatiyi kurduktan sonra, hala, “Amaan bana ne, onlar hayvan. Ne olursa olsun!” diyorsanız, size şunu diyeceğim: Evet haklısınız onlar hayvan ama siz insan mısınız acaba? Önce bir bunu sorgulayın, sonra bu yazıyı okuyun.
“Evet, gerçekten korkunç bir durum, asla istemem onların ölmesini, ama şimdiye kadar pek hayvanlarla haşır neşir olmadım. Acaba ne yapabilirim onları korumak için?” diyorsanız, buyrun bir bakalım neler yapabileceğimize:

1- BESLEYİN. Unutmayın, aç kalırlarsa donuyorlar. O nedenle en önemli nokta onları tok tutmak. Evden artan yemeklerinizi çıkarın. Et suyuna, yemek suyuna ekmek ıslatın. İstedikten sonra insan her türlü doyurabilir onları. (Çok acı, tatlı, baharatlı, sarımsaklı vs.. yiyecekler vermeyin. Köpeklere ince tavuk kemiği vermeyin. Kürdan, tahta çöp şiş gibi şeyleri yemeklerden mutlaka AYIRIN. ÇOK TEHLİKELİ OLABİLİYOR. ) İsterseniz 1 kiloluk,, isterseniz 5, 15 kiloluk uygun fiyatlı kuru mamalar satın alabilirsiniz. Böylece olası kıl komşuların "Etrafı pisletiyorsunuz" şikayetlerinin önüne geçmiş olursunuz.
Yani istedikten sonra her şekilde besleyebilirsiniz, masraf yapmanıza gerek yok.
- Çantanızda sürekli kuru mama bulundurmanız, acil durumda aç şekilde karşınıza çıkacak bir garibanın o geceyi tok ve sıcak geçirmesini sağlayabilir, bunu unutmayın.

2- SU VERİN. Sadece yazın değil, kışın da su çok önemli. Özellikle kar her yeri kapladığında. Karlı gülerde sular donup taşlaşıyor, bunun önüne geçmek için içine bir iki damla zeytinyağı damlatabilirsiniz. Yine donuyor tabii ama üstünde bir katman oluşuyor, vurup kırabiliyorsunuz.

3- ISITIN. - Kediler için kedi evi yapabilirsiniz. Orta boyda bir kolinin etrafına geçirip bantlayacağınız bir çöp torbası ile bile, en azından kafalarını sokabilecekleri bir ortam sağlamış olursunuz. Biraz daha uğraşırım diyorsanız nalburdan aldığınız straforlarla da sıcacık bir ev yapabilirsiniz. Ya da kolilerin kenarlarına strafor yapıştırarak soğuğu geçirmeyen evler yaratabilirsiniz.
Kedi evi yapamıyorsanız, ya da yaptıklarınız atılıyorsa, kuytu, su almayan yerlere gazete, eski giysi, battaniye gibi sıcak tutacak kumaşlar koyup bir nebze de olsa ısınmalarını sağlayabilirsiniz. (Köpeklerin çok olduğu ya da arabalara çok yakın bölgelere KOYMAMAYA dikkat edin.
- Köpekler için durumunuz varsa klubeler yapabilirsiniz. Ya da en azından altlarına sıcak tutacak materyaller koyabilirsiniz. 
- Eğer apartmanda sıkıntı çıkmayacaksa binanızın kapısını onlara açabilir, içerde ısınmalarını saylayabilirsiniz.   

4- KUŞLARI UNUTMAYIN. Karlar etrafı kapattığında kuşlar yiyecek bulamıyor. Onlar da donuyor. Ben karlı günlerde evde kalan kuru ekmekleri ıslatıp, kuşların geldiği yerlere koyuyorum bolca. Ya da evde yoksa gidip ekmek alıyorum. Siz de yaparsanız çok güzel olur. 

4- SAHİPLENİN. Bunu tabii ki halihazırda bir evcil hayvan sahiplenmeyi planlayanlar ve iyice düşünüp kararını vermiş olanlar için yazıyorum. Madem ailenize bir dört ayaklı birey katmayı düşünüyorsunuz, o zaman neden bu soğukta dışarıda ya da buz gibi barınak kafeslerinde sefil olan canlardan birine şans vermeyesiniz? Hem harika bir dost-evlat edinmiş oluyorsunuz hem de bir yandan onun hayatını kurtarmış oluyorsunuz. Markacılık yapıp petshoplara koşmadan önce lütfen bunu da bir düşünün. (Ayrıca illa ki cins diye tutturuyorsanız, barınaklarda zalim sahipleri tarafından terk edilmiş yüzlerce cins hayvan var.)

5- BİLİNÇLENDİRİN. Etrafınızdaki kişilere, şu dünyada yaşamaya, sıcak bir mekana sahip olmaya, doymaya ve sevilmeye ihtiyacı olan tek canlının insan olmadığnı anlatın. Koyacakları bir kap mama ile ne kadar çok hayat kurtarabileceklerini söyleyin, söyleyin, söyleyin. Her yerde, her fırsatta söyleyin.

6- BESLEME GRUPLARINA KATILIN. Bu herkesin yapabileceği bir şey değil belki ama vakit ayırabilirim, ruhsal ve fiziksel olarak kaldırabilirim, yorulmam, gocunmam derseniz eğer, gerçekten yüce kalpli melek insanların düzenli olarak yaptıkları orman ve açık alan beslemelerinde onlara yardımcı olabilirsiniz. Unutmayın, zalimler tarafından, ne mama ne su bulabilecekleri ormanlara,   yani HİÇLİĞİN İÇİNE atılan hayvanlar aslında yardıma en en muhtaç olanlar. 

7- MAMA GÖNDERİN. Ben mama koyamıyorum, şu ya da bu sebeple kendim besleyemiyorum ama yardımcı olmayı çok isterim derseniz, çözümü var. Sokak hayvanlarını beslediğini bildiğiniz kişilere mama yardımı yapabilirsiniz. www.temizmama.com ya da www.petburada.com gibi online sitelerden gönderebilirsiniz. Ayrıca, www.patifood.com isimli müthiş siteye girip, Mama Kumbarası'ndan, halihazırda sokak hayvanlarını besleyen ve bu sitede kayıtlı olan kişilerden istediğinizi seçip, 5 TL'ye sadece 1 Kg. bile olsa mama yardımı yapabilirsiniz. Unutmayın, birlikten kuvvet doğar, herkes 1 Kg. gönderse, aç hayvan kalmaz.

8- PAYLAŞIN. İnternette yardıma muhtaç hayvanlar için açılan ilanları, kendiniz destek olamıyorsanız bile, paylaşın. Bu da önemli bir destek.

9- ALLAH'A EMANET ETMEYİN. Ne zaman birilerine soğuk havalarda sokak hayvanları için çok üzüldüğümü söylesem genelde aldığım cevap şu oluyor. "Evet yazık yaa, Allah yardımcıları olsun!" İyi niyetli söyleniyor tabii bu sözler. Ama yetersiz. Çünkü Allah hepimize AKIL ve VİCDAN vermiş. Öyle fasülyeden dursun diye de değil, gerektiğinde kullanalım diye vermiş değil mi? İşte o nedenle biz de bize bahşedilen bu akıl ve vicdanı kullanıp, kendimiz yardımcı olacağız muhtaç canlılara. 

Bu listeyi, en tepedeki madde ile bitiriyorum: Yeter ki İSTEYİN. Siz onlara yardım etmek istedikten sonra, yaptığınız küçük ya da büyük her şey işe yarayacaktır, hayata tutunmalarına vesile olacaktır.
Eklemek istediğiniz başka maddeler ve önerileriniz olursa, yazının altındaki "Yorum" kısmına yazabilirsiniz.

Sıcak evlerinizde, onlar için de bir şeyler yapmış olmanın huzuru ile mutlu günler geçirmenizi dilerim.

     
  

4 yorum:

  1. HARİKA!!! HEMEN PAYLAŞIYORUM... GENE KAR GELECEKMİŞ,PERŞEMBE...

    YanıtlaSil
  2. Teyze, isim yaz yorumunun altınaaa :))) Her seferinde anlıyorum sen olduğunu neyse ki ama bir gün olmadık birine teyze diyeceğim, acayip olacak. :)))

    YanıtlaSil
  3. Sahiplenmiyorlar, istemiyorlar, bana ne diyorlar...:(((

    YanıtlaSil
  4. Çünkü duygusuzlar, benciller, vicdandan yoksunlar... Çok acı Müjde Abla, çok... :(

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...